sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Vuoden pullantuoksuisin päivä

Hernaripäivä. Vegehernekeitto.
Miksei pullia tule leivottua oikeastaan muuten kuin laskiasena? Siis NIIIIIN hyvää! Ja sama pätee hernekeittoon. Miksi sitäkään ei tule tehtyä muuta kuin laskiaisena? Tosi hyvää ja helppoa! Haastavin vaihe  on muistaa laittaa herneet likoamaan edellisenä päivänä...

Olen huomannut, että kaikkien juhlien viettäminen nousee uuteen arvoon lasten myötä. Minulle on tärkeää, että lapsi oppii perinteiset juhlat sekä se että, meidän perheellemme muodostuisi omat perinteet. Ei sitä ennen lapsia ollut niin väliksi juhlistaa laskiaista ja tänäänkin piti tarkistaa Wikipediasta miksi tänään oikein juhlitaan.

Juhlistettiin laskiassunnuntaita käymällä pulkkamäessä, syömällä hernekeittoa ja leipomalla pullia, jotka odottavat herkuttelijoita välipalalle. (Tosin äiti kyllä maistoi jo yhden...)

Ja pakko hehkuttaa, että tuli maailman parhaita pullia! Siis ikinä en oo tehnyt näin hyviä pullia. En sitten tiedä johtuiko se uudesta reseptistä vai siitä, että annoin kerrankin pullataikinan turvota ihan rauhassa. Tehtiin taikina jo aamusta ja se sai paisua koko ulkoilun ja vielä lounaankin ajan. Lounaan jälkeen pyöriteltiin pullia (jälkkäriksi hiukan pullataikinaa) ja annoin pullien kohota vielä pellilläkin jokusen tovin, kun siivoilin ja keittelin voiteluun tarvittavan sokeriliemen.

"Onpas se kasvanut muhkeaksi.
Leivon siitä pullan tai kaksi!"

Pullien pyörittelyä pikkukätösin.
"Kato äiti, tein hiirulaisten pullia!"


Lasten kanssa leipominen on kivaa, vaikka yksinään siinä hommassa pääsisi paljon helpommalla.
Mutta tärkeitä on, että kaikilla on kivaa!

Vegaaninen lasikaispulla. Voideltu sokeriliemellä, koristeltu tomusokerilla.
Välissä Alpron Air&creamyä sekä vadelmahilloa. 



Vegaaniset pullat

0,5 l soijamaitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
150 g Sunnuntai laktoositonta margariinia
vaja 1 kg jauhoja

Voiteluun:
1,5 dl sokeria
1 dl vettä

Kuumenna soijamaito lämpöiseksi (+42). Lisää maitoon sokeri,kardemumma, vaniljasokeri ja suola. Lisää kuivahiiva sekä jauhoja vähitellen ja vaivaa tehokkaasti. Lisää margariini pehmeänä kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista. Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.

Leivo taikinaa jauhotetulla pöydällä 3 minuuttia kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa. Leivo pyöreiksi pulliksi ja kohota pellillä kaksinkertaiseksi. Paista pullat 200 asteessa kunnes saavat reilusti väriä pintaan, 10-15 minuuttia.

Valmista paistumisen aikana paksu sokeriliemi:

Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes se alkaa ottamaan vähän kellertävää väriä. Älä päästä sokeria karamellin väriseksi, muuten se tarttuu kattilaan ennenkuin olet voidellut pullat!

Voitele juuri uunista tulleet pullat tekemälläsi sokeriliemellä. Tällä ohjeella tehtyjä pullia on hyvin vaikea erottaa normaaleista pullista! Ainut eroavaisuus on se, että pinta on tavallista pullaa makeampi ja tahmeampi.

Ripottelin osan päälle vielä hienoasokeria, osan vain voitelin ja lisäsin myöhemmin tomusokeria ja osan jätin voitelematta kokonaan. Ja kaikki versiot olivat HYVIÄ!

(Resepti löytyi täältä.)

 Sokeriliemellä voidellut ja hienolla sokerilla koristellut vegepullat.

2 kommenttia:

  1. Voi vitsi, hernaria ihan alusta asti! Tämä äiti avaisi vaan Jalostajan säilykkeen - avot. ;)

    Mä olen myös miettinyt noita perinne-juttuja. Haluan, että meidänkin perheelle tulee niitä omia juttuja, joita poika voi sitten isompana muistella, että "meillä tehtiin näin ja noin". Ensi jouluna tarvii esimerkiksi hankkia joulukuusikin, vielä viime jouluna sillä ei ollut niin merkitystä. Kaikki tollaset pienet jutut merkitsee. :)

    - annina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillekin tuli joulukuusi esikoisen ekana jouluna, sitä ennen ei ollut oikeestaan mitään joulukoristeita, vaikka jouluihminen olenkin. Tässä alkaa kai elämään omaa lapsuuttaan uudestaan. Mulla ainakin on vahvat mielikuvat omista lapsuuden jouluista ja uusista vuosista sun muista, kun oli tietyt jutut mitä tehtiin ja ne oli aina kivoja ja speciaaleja juttuja, nyt sitten haluaa tarjota omille lapsilleen sanoja elämyksiä ja ihania muistoja!

      Poista