tiistai 8. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu

Lihatonta lokakuuta elelty jo viikon verran. Vegaanina tämä tietysti on helppo (soija)nakki ja peruskauraa. Minulta kuitenkin pyydettiin, josko voisin laittaa jotain hyviä kasvisreseptejä blogiini lihattomaan lokakuuhun ryhtyneille vinkiksi. En ole tänne aiemmin ruokaohjeita laittanut (leivontajututtujakin olen ryhtynyt päivittelemään tuonne toisen blogin puolelle), koska en ole mikään ruokaguru. Ruoanlaitto on osa arkea, teen simppeliä kotiruokaa, usein teen mitä kaapista löytyy ja harvoin edes käytän mitään reseptejä, joten minulla ei oikeastaan montaa reseptiä ole tänne jakaa. 

Tässä kuitenkin top3 vegaanisafkasuosikit:



Linssikeitto

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 paprika
1 porkkana
1-1½ l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 purkki (70g) tomaattipyrettä
paprikajauhetta
mustapippuria
timjamia
2dl punaisia linssejä

Pilko sipulit, paprika ja porkkana ja kuullota niitä hetki öljytilkassa. Lisää vesi ja kun keitto kiehuu lisää kasvisliemikuutio, tomaattipyre ja mausteet. Keitä noin 5 minuuttia ja lisää huuhdellut linssit. Hauduta noin 10 minuuttia.

Linssikeitto on ihan ykkössuosikki. Sopii etenkin viileneviin keleihin. On täyttävä ja sisältää runsaasti proteiinia. Tämänkin keiton teen usein periaatteella, mitä kaapista löytyy. Linssejä ja vettä nyt löytyy aina, mutta muuten ohje on helposti sovellettavissa. Välillä laitan sekaan perunaa tai keittojuureksia, joskus olen tomattipyreen jättänyt pois ja välillä korvannut tujauksella ketsuppia, usein käytän kuivattua timjamia, mutta jos vain tuoreita yrttejä on saatavilla sekaan voisi siputa vaikka persiljaa. Linssit ovat helppokäyttöisiä, eivät vaadi pitkiä liotuksia, huuhteluita ja keittämisiä. Lisäksi ne sopivat monenlaisiin ruokiin. Linssejä kannattaa ehdottomasti kokeilla lihattoman lokakuun aikana! 


Kikhernepihvit

2 dl keittettyjä kikherneitä (tai säilöttyjä)
2 tl oliiviöljyä
1-2rkl sitruunamehua
½ dl korppujauhoja
½ dl vehnäjauhoja
1 rkl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
½-1dl vettä (sillai sopivasti)

Surauta sauvasekoittimella kikherneet, oliiviöljy ja sitruunamehu tahnaksi. Lisää korppujauhot, vehnäjauhot, soijakastike, murskattu valkosipuli ja mausteet ja seloita tasaiseksi. Lisää lopuksi vähitellen vettä, niin että taikinasta tullee sellaista, että siitä voi pyöritellä pihvejä tai pyöryköitä. Paista pihvit pannulla tilkassa oliiviöljyä. Tarjoile esimerkiksi yrttisten lohkoperunoiden ja tzatzikin kanssa.

Helppoja ja helposti varioitavissa mieli mausteilla tai tarjoilemalla erilaisten kastiekkeiden kanssa. Ja nämäkin sisältävät runsaasti proteiinia. Painotan tässä ehkä turhankin paljon proteiinien tärkeyttä, mutta jos täysin sekasyöjä ryhtyy lihattomalla kuurille, sitä helposti syö vain "pelkkää salaattia" ja sitten tuntee itsensä nälkäiseksi. Vegetaristisessa ja etenkin täysin vegaanisessa ruokavaliossa on tärkeää muistaa myös proteiinien riittävä saanti.



Juuresohukaiset

noin 2dl juuresraastetta (esimerkiksi porkkanaa, naurista, palsternakkaa...)
noin 5dl soijamaitoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
2-3dl vehnäjauhoja
(mahdollisesti mausteita, esim. pokkanaohukaisiin sopii hyvin muskottipähkinä)

Raasta juures (mikä se ikinä onkin). Lisää soijamaito. Jos perheessä on kranttuja lapsia, voi tässä vaiheessa taikinan surauttaa vielä sauvasekoittimella tasaiseksi, mutta ihan yhtä lailla voi jättää surauttamatta. Lisää suola, öljy, mahdolliset mausteet ja sopivasti jauhoja (jos haluaa, osan jauhoista (2-4rkl) voi korvata esimerkiksi hamppuproteiinijauheella, jolloin tähänkin reseptiin saadaan paremmin proteiinia). Anna taikinan levätä puolisen tuntia ja paista ohukaisiksi. Tarjoile esimerkiksi muusin ja puolukkahillon kanssa.

Tämä ohje on sellainen, joka maistuu hyvin myös lapsille ja oiva tapa saada lapset huomaamatta syömään monipuolisesti kasviksia. Ohje on todella suurpiirteinen, yleensä laitan vain kaikkea "sillai sopivasti".


Tässä siis alkuun muutama lihaton, munaton, maidoton resepti lihatonta lokakuuta elävillä. Toivottavasti lihattomuus jatkuu, kuten minulla jatkuu vegaaninen tammikuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti